Mándok Város Önkormányzata

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tájékoztatás

E-mail Nyomtatás PDF

MÁNDOK VÁROS POLGÁRMESTERÉNEK

 24/2020. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

Mándok Város közigazgatási területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Mándok Város Önkormányzat Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Mándok Város Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020.(XI.3.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1. § E rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre – ide nem értve a közúti személyszállító járművet – (továbbiakban: jármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 6,5 tonnát meghaladja.

 

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járművezetőre, aki a rendelettel érintett területen a rendelet hatálya alá tartozó járművel kíván közlekedni.

 

3. § (1) A rendelet területi hatálya a súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett alábbi útszakaszokra terjed ki:

a) Honvéd utca,

b) Dózsa utca,

c) Bajcsy-Zsilinszky utca,

d) Arany János utca,

 

 

 

(2) A rendelet (1) pontjában felsorolt súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra a behajtás behajtási engedély köteles, mely díjmentes.

 

4. § A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) közműépítést, illetve az út, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző

járműre.

 

5. § A súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra az ott megjelöltnél nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű járművel behajtani tilos.

 

6. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó utakon a súlykorlátozás elrendelését a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdésének megfelelő közúti jelzőtábla kihelyezésével kell jelölni.

(2)               A súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokon súlykorlátozás hatálya alá tartozó járművel kizárólag Mándok Város Polgármestere által kiállított behajtási engedély birtokában szabad közlekedni. A behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjét e rendelet szabályozza.

 

7. § (1) A behajtási engedéllyel kapcsolatos ügyekben átruházott hatáskörben a polgármester jár el. A behajtási engedély iránti kérelmet írásban, illetékmentesen az 1. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani a Mándoki Polgármesteri Hivatalba (4644 Mándok, Ady Endre utca 1.). A kérelmet a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója nyújthatja be, illetve annak az ingatlannak a tulajdonosa, akihez a súlykorlátozással érintett járművel szállítás történik.

 

(2) Engedély egy adott gépjárműre adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy minden járműre külön engedélyt kell kérni.

 

(3) Az engedély csak méltányolható érdekből adható ki, melyek a következők:

a) a jármű behajtásához közérdek fűződik, vagy

b) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

 

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolni kell.

 

(5) A (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratot a kérelem benyújtásakor bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát csatolja.

 

(6) Amennyiben a behajtási engedély kibocsátásának feltételei maradéktalanul teljesülnek, a polgármester a behajtási engedélyt a kérelem benyújtásától számított 3 munkanapon belül adja meg.

 

8. § A behajtási engedély iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, illetve székhelyét, telephelyét,

b) az érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri,

c) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását (utca, házszám), esetleg helyrajzi számát,

d) a kérelemben meg kell jelölni a 7. § (3) bekezdés a), b) pontjában meghatározott valamely feltétel fennállását és azt megfelelően igazolni kell,

e) azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri,

f) a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát), amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint - nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni,

g) a járműnek a megengedett legnagyobb össztömegét és azt, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

 

9. § (1) Az engedély az engedélyben meghatározott kezdőnaptól az engedélyben megjelölt határidőig érvényes. Az engedély érvényessége a kiadástól számított 1 nap, 1 hét, 1 hónap vagy 1 év lehet.

(2) Napi érvényesség: érvényes a kérelmező által megjelölt napra. Heti érvényesség: érvényes a kérelmező által megjelölt kezdő és további 6 napra. Havi érvényesség: érvényes a kérelmező által megjelölt kezdő naptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjáig. Éves érvényesség: érvényes a kérelmező által megjelölt kezdő naptól a következő év (hónapját és számát tekintve) ugyanazon napjáig.

 

(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját az engedélyesnek haladéktalanul értesíteni kell.

 

10. § (1) A behajtási engedély ellenőrzésére jogosult a rendőrség.

 

(2) Amennyiben az ellenőrzés során a rendőrség azt tapasztalja, hogy a behajtási engedélyt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják fel, kezdeményezheti a behajtási engedély visszavonását a polgármesternél.

 

(3) Az engedély csak az abban meghatározott járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. A behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és azt ellenőrzéskor az ellenőrző személynek át kell adnia.

 

(4) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

 

(5) Az engedélyről - bármilyen formában - készített másolat nem használható fel.

 

11. § Ez a rendelet 2020. december 1. lép hatályba.

     Pekó László                                                                             Péter Ágnes

           polgármester                                                                                  jegyző

A rendelet 2020. november 25-én kihirdetésre került.

                                                   Péter Ágnes

                                                                                               jegyző

1. melléklet a 24/2020. (XI.24.) önkormányzati rendelethez

 

K É R E L E M

Mándok Város Önkormányzata közigazgatási területén lévő,

súlykorlátozással érintett közutak használatához

BEHAJTÁS IRÁNTI KÉRELEM

 

I. Kérelmező adatai:

 

Magánszemély esetén:

Név: ..............................................................................................................................................

Lakcím: ........................................................................................................................................

Adóazonosító jel: ……………………………………………………………………………….

Telefonszám:………………………………………...................................................................

 

Nem magánszemély esetében:

Név: ..............................................................................................................................................

Székhely: ......................................................................................................................................

Telephely: ....................................................................................................................................

Képviselő neve, címe: .................................................................................................................

Telefonszám:………………………………………...................................................................

Adószám: .....................................................................................................................................

Cégjegyzékszám: ………………………………………………………………………………

 

II. Gépjármű adatok:

  1. 1.Típusa:…………………………………………………………………………………

Forgalmi rendszáma:…………………………………………………………………..

Kategória:………………………………………………………………………...........

           

III. Szállítással kapcsolatos adatok:

1. Úti cél: ...................................................................................................................................

Útvonal: .....................................................................................................................................

Szállítandó anyag........................................................................................................................

A jármű tömege: ....................................... Rakomány tömege: ...............................................

IV. Kérelem:

Alulírott, ………………………………………………...kérem, hogy a fenti úti cél(ok) megközelítése érdekében behajtási engedélyt szíveskedjenek kiadni.

 

  1. a)…………………………………napjára

 

  1. b)………………………tól - ………………………….-ig terjedő időtartamra

 

A behajtási engedély kiadását a Mándok Város területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről szóló rendelet 9. § (3) bekezdésében foglaltak figyelembevételével az alábbi indokok alapján kérem: (megfelelő rész bekarikázni szíveskedjen)

 

a) a jármű behajtásához közérdek fűződik, vagy

 

b) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

 

Mándok, ………év …………hónap ……nap

 

 

                                                                                               ……………………………….

                                                                                                          kérelmező aláírása

 

 

 

 

kérelmező (cégszerű) aláírása

 
Hirdetés
Ma 2024. április 27., szombat, Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

Pályázatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÁNDOK Integrált Településfejlesztési Stratégia

Elkészült Mándok város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának végleges verziója.

 

MÁNDOK Integrált Településfejlesztési Stratégia

Mándok ITS Megalapozó vizsgálat

 

KEOP Energetikai korszerűsítés Mándok


Mándoki Gyermekkert Óvoda és Bölcsőde

Mándoki Általános Iskola

Mándoki Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár

Mándoki M?velödési Ház és a Közösségi Ház közös információs oldala
 
 

Mándok VSE

 

Mándoki Vendégház

 


 

 

 

elelmiszerbank_logo

 

 

 

"Mándokot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja"

 

 

KÖZBESZERZÉSEK

Eladó Ingatlanok


 
 
honlap_kp_ovi2.jpg   
 amuvhazmagy.jpg